En af Danmarks største boligudstillinger

Udstillingen holder åbent hver søndag fra 13.00 til 16.00

Det bør du overveje, når du bygger carport eller garage

I dag har de fleste nybyggere en eller flere biler, og her opstår behovet for garage eller carport. Men denne tilføjelse er en svær disciplin for mange, da det kan være en udfordring at få funktionalitet, det visuelle udtryk og sammenhængen med huset og grunden til at gå op i en højere enhed.

Det vil vi gerne hjælpe med, og derfor har vi samlet nogle væsentlige overvejelser, der forhåbentlig kan spore dig nærmere ind på, hvilken løsning der passer til dit nybyggeri.

Kend forskel

En garage er en lukket bygning med fire vægge og en garageport. Den er nem at konstruere sikkert og giver rig mulighed for ekstra opbevaring af alt fra haveredskaber til ekstra fryseplads eller fitnessudstyr. Garagen vil i langt de fleste tilfælde være i direkte forlængelse af husets hovedbygning.

En carport er en helt eller delvist åben overdækning til bilen, som du kan vælge at bygge sammen med et udhus. Udover at give ekstra plads til opbevaring, vil et tilbygget udhus også være med til at stabilisere carporten, så du undgår skader under stormvejr. Sædvanligvis vil en carport – med eller uden udhus – være en fritstående konstruktion, men i disse år bliver det mere og mere populært, at også carporte begynder at blive bygget sammen med huset. Her skal du blot være opmærksom på, at der gælder særlige regler, f.eks. krav til materialer og brandsikring.

Lysindfald

Carporte har et naturligt lysindfald pga. de åbne sider, men overvejer du en garage, er det væsentligt at tænke over, hvordan du sikrer lys i den lukkede bygning. Her er flere muligheder, fx ovenlysvinduer, der oplyser med naturligt sollys i løbet af dagen, eller lamper, der kan styres manuelt med kontakt eller automatisk ved hjælp af sensorer. Læs mere om, hvordan du skaber et godt lysindfald her.

Lad naturen flytte ind på taget

Overvej at dekorere vægge og tag med grøn beplantning, så overdækningen fremstår som en mere integreret del af haven. Det vil samtidig gøre konstruktionen mindre bombastisk. Ligger huset højt, eller er det i flere plan, kan taget måske ses fra de øverste vinduer, og da bidrager den grønne beplantning til et mere fuldendt helhedsindtryk.

Du kan dække taget med f.eks. mos, der – foruden at se flot ud – kan optage store mængder regnvand, er plejefrit og modstandsdygtigt over for sol, så du undgår udtørring. En ekstra detalje ved mos er, at det ændrer farve i løbet af året – fra rød til grønt og næsten gulligt.

Så hvad skal jeg vælge?

Om du vælger garage eller carport er op til dig i forhold til dine visuelle præferencer og praktiske behov. Skal overdækningen have plads til én eller flere biler? Og skal du vælge en integreret eller fritstående løsning? Vælg den løsning, hvor dine ønsker til designet, pladsmæssige behov og grundens indretning forenes bedst muligt.

På typehuse vil det ofte være muligt at forlænge taget eller husets træværk og på den måde skabe en integreret overdækning til bilen i forbindelse med huset. Læs mere om de forskellige slags typehuse her.

Vi vil altid anbefale, at du er tro mod husets linjer, formsprog og materialer for at opnå et ensartet og harmonisk udtryk – uanset om du vælger garage eller carport, integreret eller fritstående.

Brug for mere afklaring?

Har du spørgsmål, tanker eller idéer, som du har lyst til at drøfte med en byggekyndig ekspert, er du altid velkommen til at kontakte os eller en af vores 9 byggefirmaer. Du finder kontaktoplysninger her.

Bliv partner med Byg & Nyt ved næste udstilling

Bliv set i forbindelse med en af Danmarks største byggeudstillinger.

Vi bekymrer os for din sikkerhed i vores privatlivspollitik