En af Danmarks største boligudstillinger

Udnyt dagslyset

Det naturlige lys er skønt, og der skal gerne være meget af det. Få tips til, hvordan du udnytter dagslyset optimalt og får masser af goder ud af det. Desto mere naturligt lys du kan få ind i din bolig, desto mere kan du spare på energiforbruget.

Store vinduer giver mere lysindfald

Det siger lidt sig selv, men jo større dine vinduer er, desto mere lys lukker de ind. Der ses også en tendens til, at gulv-til-loft vinduer og vinduer generelt er blevet større, så lyset kan nydes fra solopgang til solnedgang.

Vinduer designet til lys

Designet på vinduerne har også en betydning for, hvor meget lys der bliver lukket ind i din bolig. Hvis du vælger vinduer med smalle rammer, giver det et større glasareal og dermed et større lysindfald. Er du helt vild med vinduer med sprosser, kan du vælge vinduer med smalle sprosser, så det har en mindre indvirkning på lysindfaldet.

Ovenlysvinduer

Ovenlysvinduer er perfekte til at skabe ekstra lys i hjemmet. Har du store dybe rum er ovenlysvinduer perfekte til at skabe lys, hvor almindelige vinduer fejler. Måske har du et rum i hjemmet uden noget vindue. Der kan et ovenlysvindue være praktisk til at få naturligt lys ind i rummet. Vil du gerne have meget lysindfald men uden at gå på kompromis med privatlivet, er ovenlysvinduer lige sagen.

En lys idé i resten af indretningen

Vinduer gør selvfølgelig den store effekt i forhold til lys i din bolig, men der er andre faktorer, der også spiller en væsentlig rolle. Det er blevet meget moderne med halve skillevægge mellem køkken/alrum og stuen, da de skaber en adskilt følelse af rummene, men uden at det er lukket helt af. De halve skillevægge gavner samtidig lysindfaldet, da lyset fra køkken/alrummet giver lys til stuen og omvendt. En anden idé er at have en glasdør mellem entréen og køkken/alrummet i stedet for en almindelig dør, så lyset fra entréen kan trænge igennem og omvendt.

Til sidst har dit valg af gardiner, ting i din vindueskarme og valg af farve på væggen en betydning for lysindfaldet. Mørke gardiner og store planter i vindueskarmen spiller en rolle for, hvor meget lys der kommer ind. Derfor kan det være en fin idé at vælge lyse gardiner og udsmykke din vindueskarm enkelt men stilfuldt. Lyse vægge reflekterer lyset meget bedre end mørke vægge gør, så hvis du vil have noget mørkt kontrast ind i alt det lyse, kan det være en idé kun at male én væg i en mørkere farve.

Bliv partner med Byg & Nyt ved næste udstilling

Bliv set i forbindelse med en af Danmarks største byggeudstillinger.

Vi bekymrer os for din sikkerhed i vores privatlivspollitik